petri@petriseppa.fi 

• • B AC   K

 

taide ei ole sielutonta, taide on ajatus, taide ei ole kaunis, taide on eri mieltä, taide on vapaus, taide ei ole tekniikka, taide on erehdys, taide ei ole teko, taide on toisinto, taide ei ole pakkotoisto, taide on kultti, taide ei ole myöhässä, taide on teoria, taide ei ole viisasta, taide on joustava, taide ei ole ravintoa, taide on posliini, taide ei ole soveliasta, taide on sekahedelmä, taide ei ole sekohedelmä, taide on terapia, taide ei ole määritelmä, taide on pieni, taide ei ole makuasia, taide on leivonta, taide on levotonta, taide ei ole mielenosoitus, taide on taikuutta, taide on rakkautta, taide ei ole roska, taide on porilaisten marssi, taide ei ole ammatti, taide on pesä, taide ei ole työpaikka, taide on paini, taide ei ole konsonantti, taide on teonsana, taide ei ole peli, taide on marmori, taide ei ole pakotie, taide on syvyys, taide ei ole perseestä, taide on valkoista, taide ei ole paniikki, taide on puserrus, taide ei ole kulmahiomakone, taide on vispilä, taide ei ole peruttu, taide on olemassa, taide ei ole puu, taide on luonto, taide ei ole makaroni, taide on vanilja, taide ei ole kestohyödyke, taide on kokemus, taide ei ole kivitalo, taide on lautakasa, taide ei ole kivääri, taide on väistöliike, taide ei ole propaganda, taide on iholla, taide ei ole pitsinnypläys, taide on keritseminen, taide ei ole naula, taide on isku


Aikamme on täynnä puhetta luovuudesta.

Luovuutta tyrkytetään rahantekovälineeksi. Luovuutta jota voi ostaa, vaihtaa ja varastaa. Luovuutta jolla on vain välinearvo, kuten ihmisillä. Tuottamaton luovuus on kiusallinen erehdys.

Kun luovuus saa tartunnan, se muuttuu kullaksi. Kylmäksi, kovaksi, liukkaaksi aineeksi jolla ei ole muuta käyttöä kuin olla vaihdon väline - tai koriste. Ilman ihmisarvoa ei ole luovuutta, vain näppäryyttä.

Luovuus tarvitsee vastuun. Ihmisen tulee olla tietoinen omista lähtökohdistaan ja toimintansa vaikutuksista. Harva hautoo mielessään ikäviä ajatuksia siitä, mikä on heidän luovuutensa hinta. Meitä kehotetaan ”vapauttamaan luovuutemme” leluilla jotka ovat modernin orjuuden hedelmiä.

Luovuus tarvitsee vapauden. Vapaus ei tarkoita vastuuttomuutta. Eikä niinkään vapautta jostakin kuin vapautta johonkin. Vapautta lähtökohdista riippumatta.

Luovuus tarvitsee yhteisön. Yksilön luovuus on hedelmätöntä ennenkuin se kohtaa vastaanottajan, vasta silloin siemen alkaa itää.

Luovuus tarvitsee rohkeutta. Heittäytymisen, kutisevan tunteen vatsanpohjassa, epävarmuuden. Mahdollisuuden olla myös väärässä. Luovuus luo uutta, uusi on outoa, outo on pelottavaa. Vain häkkiin suljettuna on täysin turvassa. Määrittely ja luokittelu rauhoittaa. Luovuus pakenee määrittelyä. Kun sormi osoittaa siihen, se on jo toisaalla.

Luovuus ei ole kilpailu. Taide ei ole kilpailu. Ne eivät kaipaa mitaleita, voittajia, häviäjiä, jäähypenkkejä. Epäonnistumisia ei ole, on vain saman kasvin eri suuntaan kurottuvia versoja. Ylpeys ja ennakkoluulo ovat tarpeettomia, kaikki uusi rakentuu entisen atomeista.

Näin: sattuma, epäjohdonmukaisuus, yllätys, virhe, toimimattomus, käsiin leviäminen, rönsyily ja rappaus, väärä paikka, väärä aika, väärä kieli, pakeneva selitys, piiloutuva arvio, rauhallinen mieli. Kuluminen, hajoaminen, muodonmuutos. Avoin karuselli jossa saa vaihtaa ratsua kesken kierroksen ja jota voi vain kuunnella sivusta jos ei halua osallistua.
Haju, maku, kuva, ääni, sormenpäät.

Ei näin: määräaika, rajaus, komitea, karsinta, esitehtävä, päätetty, määrätty, säädetty, säännöllinen, säännönmukainen, säännöstelty.
Kehystetty, palkittu, tunnustettu, tulkittu, analysoitu, lokeroitu, säilytetty, konservoitu, palvottu, jalostettu, jalustettu. Ei saa koskea.

Jaa omastasi pyyteettömästi. Ota vastaan ilman ahneutta.

Toukokuussa 2009

P. Valkee
J. Harmaja

 

 

 

ART IS NOT A RACE

art is not spiritless, art is a thought, art is not beautiful, art disagrees, art is freedom, art is not a technique, art is a mistake, art is not a deed, art is reprise, art is not dyskinesia, art is a cult, art is not late, art is a theory, art is not wise, art is flexible, art is not nutrition, art is china, art is not appropriate, art is a mixed fruit, art is not a mixed up fruit, art is therapy, art is not a definition, art is small, art is not a matter of taste, art is not baking, art is making, art is not a protest, art is magic, art is love, art is not a trash, art is an anthem, art is not an occupation, art is a nest, art is not a job, art is wrestling, art is not a consonant, art is a verb, art is not a game, art is marble, art is not an exit, art is depth, art is not shit, art is white, art is not a panic, art is stretching, art is not an angle grinder, art is an eggbeater, art is not cancelled, art exists, art is not a tree, art is nature, art is not a macaroni, art is vanilla, art is not durable consumer goods, art is an experience, art is not a house of stone, art is a stack of board, art is not a rifle, art is a swerve, art is not propaganda, art is on skin, art is not knitting, art is shearing, art is not a nail, art is a hit